Minden, amit tudnod kell a víz böjtről.

Minden, amit tudnod kell a víz böjtről.

Az ilyen módon történő böjt segíthet a fogyásban, de biztonságos-e, és a hatások az utolsó hosszú távon?

Az emberek víz böjtöt vállalhatnak a fogyáshoz, szellemi vagy vallási okokból, vagy megpróbálhatják leküzdeni az egyes egészségügyi problémákat. A kutatások azt sugallják, hogy az alkalmi böjt segíthet a fogyásban, bár más módszerek hosszú távon hatékonyabbak lehetnek.

Annak biztosítása érdekében, hogy a víz böjt biztonságosan megtörténjen, az embereknek megfelelően kell felkészülniük, és jó időt kell választaniuk az étel nélkül, amikor a test nem igényel túl sok energiát.

Mi a víz böjt?

A vízgyors az, amikor egy ember nem eszik és iszik, csak a vizet.

Nincs olyan meghatározott idő, amelyre a víz böjtölésének tartósan kell tartania, de az orvosi tanácsok általában 24 órától 3 napig javasolnak, mivel az élelmiszer nélkül történő maximális idő.

A történelem során az emberek szellemi vagy vallási okokból böjtöltek. De a víz böjt most népszerű a természetes egészség és wellness mozgásban, gyakran a meditáció mellett.

előnyök

Bizonyos betegségek kockázati tényezőivel rendelkező emberek részesülhetnek a rövid távú böjtből. Ide tartoznak:

 • Szívbetegség
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterinszint
 • Túlsúlyos

Ezek a kockázatok gyakran kapcsolódnak. Ha a testnek nincs hozzáférése a szénhidrátokhoz, amelyek az előnyben részesített energiaforrás, akkor zsírokat fog használni. Tehát egy gyors fogyás eredményezhet, mivel a test energiájához a test zsírjait használja fel.

A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szerint a fogyás legjobb módja az, ha azt lassan veszi, az egészséges étrend és a testmozgás kombinálása. Fontos az is, hogy megpróbáljon megváltoztatni néhány étkezési szokást, például az elfogyasztott cukros ételek és snackek számának csökkentése.

Bár vannak potenciális egészségügyi előnyök a böjtben, akkor jelentős kockázatok merülnek fel, ha túl sokáig böjt hajt végre, vagy olyan személy, akinek az egészsége vagy életkora veszélyezteti a testük károsodását.

Ha valakinek egészségügyi problémái vannak, vagy 24 óránál hosszabb ideig tervezi, akkor az orvosi szakember tanácsát kell kérnie, és fontolóra kell vennie a felügyelet alatt álló gyors vállalkozást.

A víz böjt nem lesz biztonságos mindenki számára, és az idősebb felnőttek, a 18 év alatti vagy az alsó súlyú személyek számára nem szabad.

kutatás

A hosszú böjt hosszú periódusának alternatívája lehet szakaszos böjt. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos ideig nem vagy nagyon kevés kalóriát esznek, majd a szokásos módon egy másik beállított időszakra. Példa erre az 5: 2 -es étrend, ahol valaki a héten 5 napig rendszeres étrendet eszik, és a napi kalóriák egynegyedét a fennmaradó 2 napon.

Az időszakos böjtöt és a folyamatban lévő alacsony kalóriatartalmú étrendet összehasonlító tanulmányban mindkét módszer ugyanolyan jó volt a fogyáshoz, valamint a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkentése. Az időszakos böjt ugyanolyan könnyű ragaszkodni, mint egy alacsony kalóriatartalmú étrend. Az egerekkel és patkányokkal végzett vizsgálatokon alapuló kutatás

azt sugallja, hogy a böjt megóvhat bizonyos betegségek, például cukorbetegség ellen, és késleltetheti az öregedést. Rövid ideig rendszeresen böjtöt böjtölnek az alacsonyabb cukorbetegség, az alacsonyabb BMI -vel és a koszorúér -betegség csökkentésével a blokkolt artériák esetében vizsgált embereknél.

Nem végeztek kiterjedt emberi tanulmányokat a böjtről, bár a kutatások pozitív hatást mutattak a vérnyomásra, a testtömegre és a rheumatoid arthritis tüneteire a kis vizsgálatok során. A böjt káros hatással lehet az idősebb felnőttek immunrendszerére, ezért az egyéneknek orvosi tanácsot kell kérniük arról, hogy az alkalmi víz böjt lehet -e.

Kinek nem szabad gyorsan?

A víz böjt nem mindenki számára biztonságos. Azok az emberek, akiknek nem szabad böjtölniük, vagy akiknek a böjt előtt orvosi szakembertől kell kérniük, az idősebb felnőttek, a 18 év alatti személyek és azok, akik:

 • étkezési rendellenességgel rendelkeznek
 • alsó súlyúak
 • Terhes vagy szoptatás
 • Szívproblémái vannak
 • 1. típusú cukorbetegséggel rendelkeznek
 • ellenőrizetlen migrénje van
 • vérátömlesztésen vesznek részt.
 • specifikus gyógyszereket szednek; Kérjen egy orvos tanácsát

Ha valaki még nem böjtölt, akkor fontolóra kell vennie egy napos gyors kezdetét, hogy kipróbálhassa, és ellenőrizze, hogy nincsenek-e káros hatások. A 3 napnál hosszabb böjtöt csak az orvosi szakember tanácsának kérése után szabad elvégezni.

A böjt mentálisan és fizikailag fárasztó lehet, tehát az embereknek gondosan fel kell készülniük a következőkkel:

 • A böjt jóval a böjt előtt, magas energiájú ételekkel
 • olyan idő kiválasztása, amely lehetővé teszi a pihenést, talán egy nap, amikor nem a munkahelyen
 • Kerülje el a böjtöt, ha rosszul vagy nagyon fáradt
 • Kerülje az igényes testmozgást
 • Figyelembe véve a lassan gyors felépítést, talán az étkezés méretének csökkentésével

A böjt során elengedhetetlen, hogy elegendő vizet igyál, és ezt a nap folyamán elosztja. Lehet, hogy csábító a szokásosnál többet inni, amikor böjt, de ez káros lehet, és kerülni kell.

A víz gyors befejezésekor az embernek nem szabad egyszerre enni, hanem fokozatosan felépüljön, hogy elkerülje a gyomorfájdalmat vagy betegnek érezheti magát.

Mire számíthat

A fasterizálás megfosztja a testét a szükséges üzemanyagtól, tehát számíthat arra, hogy fáradt és alacsony energiát érez. Az ételek hiánya az embereket szédülni, gyenge vagy hányingert is okozhatja, és ha ezek a tünetek különösen rosszak, akkor fontos enni valamit.

Rengeteg pihenés, ülés és az intenzív testmozgás elkerülése elősegítheti az energia megőrzését. Normális, ha ingerlékenynek vagy fáradtnak érzi magát az élelmiszerhiány miatt, de ha valaki böjt közben zavarosnak vagy zavartnak érzi magát, orvosi tanácsot kell kérnie.

Elfogadás

Bár lehetnek bizonyos egészségügyi előnyök a víz böjtölésében, az általános kalóriák csökkentése ugyanolyan hatékony a fogyáshoz, és valószínűleg biztonságosabb. Az olyan alternatívák, mint például az időszakos böjt, több egészségügyi előnye lehet a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatainak csökkentése szempontjából, mint egy hosszú távú vízgyors napi napokban, és fenntarthatóbb lehet.

 • Táplálkozás/étrend
 • Elhízás/fogyás/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak, Tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_unique_prefixed_id() in /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/block-supports/layout.php:640 Stack trace: #0 /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(326): wp_render_layout_support_flag('<div class="wp-...', Array) #1 /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/plugin.php(205): WP_Hook->apply_filters('<div class="wp-...', Array) #2 /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/class-wp-block.php(293): apply_filters('render_block', '<div class="wp-...', Array, Object(WP_Block)) #3 /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/blocks.php(1484): WP_Block->render() #4 /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/blocks.php(1522): render_block(Array) #5 /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(326): do_blocks('<!-- wp:group -...') #6 /home/u930456145/domai in /home/u930456145/domains/vibhutinetworks.net/public_html/wp-includes/block-supports/layout.php on line 640